Profilera ditt företag

Du kanske har hört något om “branding” om marknadsföring , men du kanske har undrat vad exakt det betyder.

Ibland är det bättre att förklara något i förhållande till något annat. Det är vad jag ska göra – så jag ska börja “positionera” först. Du kanske har hört den frasen, men du visste inte heller vad den betydde. “Positionering” är en marknadsföringsterm som innebär att du tar en produkt eller tjänst och “positionerar” den i sinnet på ditt utseende / clie

Du kanske har hört något om “branding” om marknadsföring , men du kanske har undrat vad exakt det betyder.

Ibland är det bättre att förklara något i förhållande till något annat. Det är vad jag ska göra – så jag ska börja “positionera” först. Du kanske har hört den frasen, men du visste inte heller vad den betydde. “Positionering” är en marknadsföringsterm som innebär att ta en produkt eller tjänst och “positionera” den i ditt utseende / kunders sinne genom att jämföra den med eller med något som redan är känt i deras sinnen. Al Reis och Howard Geltzer publicerade först en bok om det på 1970-talet.

För att få en uppfattning om positionering, ta Avis. Hertz biluthyrning hade redan den första platsen på marknaden. Genom att vara på första plats föregripit de den positionen. Alla visste att de var nummer ett. Så, Avis, för att ens få något erkännande, var han tvungen att positionera sig med Hertz, men han kunde inte riktigt ta deras plats. Kommer du ihåg vad de gjorde? Du fick det – “Avis. Vi försöker hårdare.” Genom att positionera sig som den bästa tvåan kunde de dra nytta av mycket av den marknaden.

Vissa tror att branding är som positionering, men det är annorlunda. Huvudskillnaden är att positionering är ett flytande koncept. Med andra ord kan du positionera dig vid olika tidpunkter på olika marknader som olika saker. Branding är mer satt i sten – det är en hard-core igenkänningsfaktor.

För att ge dig en bättre uppfattning såg en av mina underordnade häromdagen min kopp med röda cirklar på. Han sa att det såg ut som en Target-mugg. Det är branding. Denna röda mållogotyp är markerad i den personens sinne. Han såg det och kom genast ihåg detaljhandelskedjan.

Target är dock positionerat annorlunda – det är en bra rabattkedja. Vissa kallar det till och med “Targé” – det är positionering. Han positionerar butiken med någon snygg butik för hoity-toity, men alla vet att just där med Walmart är priset klokt. Det är en bra position.

Branding handlar mer om att följa reglerna, för om du inte följer dessa regler ser saker inte likadana ut och folk kommer inte ihåg dig. Tänk om du ibland ändrar din kropp – jag menar verkligen förändrat din kropp. “Åh, idag tror jag att jag kommer att bli asiatisk – rakt svart hår, sneda ögon” – men igår var du vit; Hur förväntar du dig att någon ska komma ihåg vem du är när de ser dig på gatan? Det är ungefär samma sak. När du lägger upp dina marknadsföringsdelar vill du skapa ett liknande utseende och känsla så att folk kommer ihåg dig. Och du vill ha det liknande utseendet och känslan på varje enskild sak du tar fram.

Det som är bra är att du kan göra reglerna … färg på samma, bokstavsstil samma, logotyp etc. och det finns en viss flexibilitet så länge du följer reglerna. Du kan inte gå för långt bortom gränserna, men det finns några saker du kan förändra inom vad andra fortfarande kan känna igen.

Det fanns en faktisk studie utförd av GE (General Electric). De fann att det bara tar 22% av deras logotyp för att människor ska känna igen dem. Endast 20% av deras logotyp behöver ses innan folk känner igen den.

Så det är ungefär som det västerländska konceptet att märka din boskap – se till att folk känner igen vad som är ditt.

Kommer du ihåg att jag sa “samma utseende och känsla”? Tja, den andra sidan av branding är det som får dig att känna för det. Chevrolet brukade säga att det var ett amerikanskt fordon – baseboll, korv, äppelpaj och Chevrolet. Nu är det “som en sten”. Det får dig att känna på ett visst sätt. Det överensstämmer fortfarande med den gamla idén om en Chevrolet. Amerikanism = lojalitet = pålitlig = Chevrolet. Den låten som kommer på är deras varumärke. Att vara ett amerikanskt fordon är deras position. De ger dig båda en viss känsla.

Branding i din marknadsföring måste få dig att känna något. Ett teknikföretag kan inte ha ett gammalt typsnitt – du kanske inte tror att de var särskilt avancerade.

Ta PostcardMania. Våra färger, djärva snygga typsnitt och kvicka egenheter ger dig en känsla av att vi är glada och livliga. Vi ser till att våra kunder och kunder får samma känsla varje gång de ser vår post, e-post, paket, logotyp etc.  Därför är det viktigt att se likadan ut varje gång.

Ta till exempel kemtvätt. Hans vykort, förpackningar, galgar etc. måste ha hans logotyp, färger och typsnitt hela tiden ändå – på allt. På det här sättet, när människor får sina vykort i posten, letar de efter vilka specialiteter han har eftersom de redan älskar honom och identifierar honom i sitt sinne som något bekant för dem. Om han fortsätter att ändra hur han ser ut, när de får hans vykort vet de inte om de tittar på hans specialiteter eller vad någon kemtvätt i allmänhet har att erbjuda. Om de redan är bekanta med honom kommer de sannolikt att pausa och titta på vad han har att säga.

Branding är precis som det gamla vapnet som familjer associerade med sitt namn. Det skulle ingjuta respekt, rädsla och rikedom – vad som helst. På samma sätt får landets flagga människor att känna sig på ett visst sätt mot sitt land. , Stalin använde till och med branding! Han använde samma bild för att visa vem han var för sitt folk – jag är det, jag är det här, jag är det här – han ville att de skulle tänka en viss sak. Det är verkligen ingen ny idé – jag försöker få dig att se att den har funnits ett tag.

På PostcardMania vill vi att folk ska inse att vi vet hur man får deras uppmärksamhet – ljusa färger, högljudd typ – visar att vi vet vad vi pratar om när det gäller marknadsföring. Men “Postcard Marketing Experts” är vår positionering. Är det vettigt? Du kan se hur de två ansluter. Den ena är vår position, och den andra är vårt varumärke. Vi hoppas kunna skapa en känsla av kompetens, det bästa i branschen etc., men också vänligt och lätt att möta.

Tänk på vilket meddelande du vill visa. Vad vill du att mottagarna av din kampanj ska tycka om dig? Vilken typ av bild av ditt företag vill du sätta där? Det är ditt varumärke. När människor ständigt ser dig som en, börjar de förvänta sig detsamma från dig och vänjer sig vid dig.

Kommer du ihåg när Pepsi gick ut med en ren Pepsi? Folk freaking out. De ville inte dricka det. Det var ett misslyckande. Det var inte vad de var vana vid – så det smakade inte likadant för dem.

Branding i marknadsföring är erkännande – färg, teckensnitt och logotyp – för att hålla det detsamma.

Om du kan få dem att komma ihåg vad du säljer är det mer troligt att de kommer och får det … om inte, är du beroende av att köra på trafik och spendera pengar i marknadsföring. Och glöm inte denna mycket viktiga marknadsföringssanning – om du planerar att marknadsföra bara en gång kommer branding inte att hjälpa dig. Branding är endast för handlare som redan förstår begreppet upprepning.

(För mer om upprepning och hur det fungerar i marknadsföring, läs Joy Gendus “What the Hell Is a Campaign and Why I Need One” av Joy Gendus i www.postcardmania.com.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.